DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

SDH Brodek u Prostějova

POVODNĚ 2010

 
 
Dne 21. a 22.5. 2010 se naše jednotka SDH Brodek u Prostějova účastnila pomoci obcím zasaženým povodněmi. Naše jednotka byla umístěna v obci Troubky, které povodeň postihla po 13letech podruhé ve stejné intenzitě.
Naším úkolem bylo čerpání a dálková doprava vody a zajištění osvětlení stanoviště pro 4 jednotky v noci v jižní části obce tzv. Laguny, která se rozprostírala na rozloze cca 5 km2 o průměrné hloubce 50 cm. Tato Laguna působila velké potíže ve značné části obce Troubky, kde nebylo možno čerpat ze sklepů a ostatních zaplavených prostor, neboť Laguna znemožňovala odtok vody z kanalizace. Při čerpání bylo nutné řešit i tento problém – nefunkční kanalizaci, tudíž bylo nutné realizovat dálkovou dopravu vody do řeky Bečvy vzdálené asi 1 km. Spolu s ostatními jednotkami (16 jednotek) na tomto úseku jsme realizovali vedení 8 proudů hadic B 75 v celkové délce více jak 10 km a s celkovým odčerpávaným množstvím vody 8000 až 10000 litrů za minutu. Později bylo vedení rozšířeno ještě o další 2 proudy B 75.
Čerpání jsme zahájili 21.5. kolem 19 hodiny, celou noc jsme kontrolovali každý cm, který byl vidět na poklesu hladiny a měli jsme z toho velkou radost, že naše snažení je viditelné. Po rozednění v sobotu ráno tmavé mraky nevěstily nic dobrého a během dopoledne po 10 minutách prudkého deště hladina v Laguně opět začala stoupat, téměř na stav z předcházejícího dne. Práce 16 čerpadel běžících po celou noc byla zmařena proudy vody padající z oblohy po dobu 10 min. !
V takové situaci si člověk uvědomí, jakou má příroda sílu a moc a my jsme proti ní bezmocní.
Hasiči se ovšem nevzdávají tak snadno a další jednotky, které přijíždí a střídají ty, kteří jsou špinaví, mokří a nevyspalí dosáhnou nakonec splnění úkolu – vyčerpat Lagunu. Při těchto přírodních pohromách je příjemné vidět na vlastní oči, že snaha pomoci druhým není dobrovolným hasičům cizí. Na místě byly jednotky nejen z Olomouckého kraje, ale i ostatních krajů Moravy i Čech . Každý den je v Troubkách na čerpání vody a úklid průměrně 10-15 jednotek dobrovolných hasičů, o víkendu byl počet dvojnásobný.
Nejlepším oceněním naší práce, přesto, že hukot čerpadel se nesl nepřetržitě dnem i nocí Troubkami, je slyšet od místních obyvatel, kteří se přišli za námi podívat: „Hasiči, děkujem“.
 
                                                                                                                                                                                                           
 
 
 
 
 
 
                 Více fotek naleznete ve fotogalerii.